Narvik
Narvik
Narvikfjellet
Narvikfjellet

Reisen til Narvikfjellet

 

Narvik er en by og kommune i Nordland fylke i Nord-Norge. Byen ligger på den nordlige kysten av Skagerrak, som er en del av Norskehavet. Narvik er omgitt av majestetiske fjell og har en fantastisk beliggenhet ved den innerste delen av Ofotfjorden. Narvik blir ofte beskrevet som porten til Nord-Norge, og fungerer som en transporthub mellom Bodø i Sør, Tromsø i Nord, og Lofoten i vest. På den andre siden av fjellene, mot øst, ligger Sverige. 

 

Reis med bil

Privat, leiebil eller taxi


Taxi / Leiebil

Bil er en vanlig transportmiddel i Narvik, og byen er godt forbundet med det norske veinettet. Europavei 6 (E6) går gjennom Narvik, og veiene er godt vedlikeholdt. Dette gjør det enkelt å kjøre til og fra byen, samt utforske de naturskjønne områdene rundt.

Som en populær turistdestinasjon og et viktig transportknutepunkt i Nord-Norge, tilbyr Narvik flere bilutleieselskaper som gir reisende muligheten til å leie kjøretøy for å utforske området på egen hånd. Du kan finne bilutleieselskaper både på flyplassen og i selve byen.

Narvik har taxitjenester som tilbyr transporttjenester til både lokalbefolkning og besøkende. Taxiene er et praktisk alternativ for å komme seg rundt i byen og til nærliggende områder, spesielt hvis du ikke har tilgang til egen bil eller foretrekker å ikke kjøre selv. Taxitjenestene i Narvik tilbyr vanligvis transport til og fra flyplassen, jernbanestasjonen, hoteller, turistattraksjoner og andre destinasjoner i byen og regionen.

Reis med tog

Den mest miljøvennlige metoden


Persontransport Tog / Turisttog Arctic Train

Ofotbanen er en historisk jernbanelinje som strekker seg mellom Narvik i Norge og Kiruna i Sverige. Denne jernbanen er en av de mest spektakulære og naturskjønne togreisene i Nord-Europa og har en betydelig historisk og økonomisk betydning for regionen. Jernbanestasjonen i Narvik er et viktig knutepunkt for både persontransport og godstransport. Ofotbanen forbinder Narvik med Stockholm i Sverige via Abisko nasjonalpark og Kiruna. Fra Stockholm finnes videre togforbindelser til Oslo, Malmö og København i Danmark. 

Byggingen av Ofotbanen startet på slutten av 1800-tallet, og den ble offisielt åpnet i 1902. Hovedformålet med jernbanen var å transportere jernmalm fra gruvene i Kiruna til havnen i Narvik for eksport til internasjonale markeder. Togreisen går gjennom majestetiske fjell, frodige skoger, innsjøer og elver, og du kan se arktisk natur og dyreliv underveis. Reisen mellom Narvik og Kiruna tar omtrent 3,5 til 4 timer, og togene er kjent for å være komfortable med gode fasiliteter for reisende

Reis med fly

Effektivt og tidsbesparende


Flybilletter

Harstad/Narvik lufthavn, Evenes (IATA-kode: EVE): Denne flyplassen ligger ca. 75 km sørvest for Narvik og betjener regionen rundt Narvik, Harstad og Evenes. Dette er den nærmeste større flyplassen til Narvik, og den tilbyr innenlands- og utenlandsflyvninger. Mange internasjonale flyruter fra Evenes er hovedsakelig til andre europeiske byer.

Bardufoss lufthavn (IATA-kode: BDU): Bardufoss lufthavn ligger omtrent 120 km nord for Narvik og er også en regional flyplass. Selv om den ligger litt lenger unna enn Evenes, kan Bardufoss likevel være et alternativ for reisende som ønsker å fly til nærliggende områder.

Kiruna flyplass (Kiruna Airport) er en regional flyplass som ligger i nærheten av Kiruna kommune i Norrbottens län, nord i Sverige. Avstanden fra Narvik til Kiruna lufthavn er omtrent 130 kilometer. For å reise mellom Narvik og Kiruna med bil, tar det omtrent 2,5 til 3 timer, avhengig av veiforhold og trafikk. Hvis du velger å reise med tog, tar Ofotbanen fra Narvik til Kiruna omtrent 3,5 til 4 timer, avhengig av togets tidtabell og eventuelle mellomstopp.

Reis med buss

Kolletivt, smart og miljøvennlig


Buss / Flybussen

Narvik har et godt utviklet bussnettverk som drives av Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS). Bussene betjener både bykjernen og omkringliggende områder og tilbyr praktiske og rimelige transportmuligheter. Det er flere bussholdeplasser rundt i byen, og bussene er et rimelig og praktisk alternativ for å komme seg rundt i Narvik. Nærmeste bussholdeplass til sentralområdet (gondolbanen) i Narvikfjellet er Bregnetunet (Bybussen, rute nr. 1). Herfra er det om lag 5-10 minutter gange til anlegget (med stigning).

For reisende som ønsker å komme seg til og fra Evenes lufthavn, er det også bussforbindelser tilgjengelig. Det går direkte busser mellom Evenes lufthavn og Narvik. Bussene er tilrettelagt for å passe til flyavgangene og ankomstene på flyplassen, slik at reisende kan komme seg til og fra flyplassen på en praktisk måte.

Reis med skibussen

Fra bykjernen til skiløypa


Skibussen

Skibussen er et gratis transporttilbud som sørger for rask og enkel forflytning av lokalbefolkning, skigjester og skiutstyr som skal opp til Narvikfjellet i løpet av skisesongen! Målet med bussen er at det skal være lett å komme seg opp til anlegget, uten å være avhengig av egen bil. Bussen går innom alle de store hotellene i byen, før den ender opp i anlegget. 

Skibussen er et tilbud for både tilreisende skigjester og lokale innbyggere i Narvik som skal opp til Narvikfjellet for å stå på ski, ta gondolbanen eller for andre aktiviteter i fjellet. Bussen går for både barn og voksne. Merk at barn som tar bussen alene må være i stand til å håndtere eget utstyr. 

Bussen har kapasitet til 55 personer med skiutstyr. Tilbudet er gratis, og krever ingen billett eller forhåndsreservasjon. Det holder å møte opp på holdeplassen i god tid før avgang. Dersom bussen er full vil den kjøre en ekstra runde til alle passasjerer er på plass i Narvikfjellet.

Reis med båt

Sjøveien til Narvik?


Hurtigruten / Ferge

Det finnes dessverre ingen kollektiv båttransport med anløpssted i Narvik by, men det finnes alternativer i omkringliggende byer og tettsteder.

Hurtigruten stopper i Harstad, som er nærmeste anløpshavn til Narvik. Det tar om lag 1,5 t med bil fra Harstad til Narvik (100 km) via Europavei 10 (E10) som går langs den nordlige delen av Ofotfjorden. Harstad Havn ligger i sentrum av byen, og anløpet gir reisende en flott mulighet til å utforske denne sjarmerende nordnorske byen.

Det ingen direkte fergeforbindelser som går til og fra Narvik by, men om du kommer med bil sørfra må du benytte deg av fergetransport for å komme til Narvik. Du kan velge mellom Bognes–Skarberget (Fjord1) eller Drag–Kjøpsvik (Fjord1).

Narvik er et populært anløpssted for cruiseskip som seiler i Arktis og har mellom 30-70 i året. Det finnes ulike typer cruiseopplevelser med anløp i Narvik, så her gjelder det å finne opplevelsen som er best egnet for deg.