Narvik er innstilt som VM-kandidat

Det hele startet allerede i april 2016. En vill idè om å arrangere et VM, i en by full av verdensmestere, ble lansert overfor Skiforbundet. Den gang var det byen Narvik som skulle arrangere et VM i alpint i 2025. 

Raskt ble blikket løftet og Narvik var ikke lenger arrangøren for et potensielt VM. Det var nå VM i Nord-Norge. Et avgjørende og strategisk viktig og riktig valg. Det er nok flere som fortjener ros for dette grepet, men kanskje den viktigste pådragsdriveren var Knut-Eirik Dybdal. Harstad-mannen som en gang før har maktet til å realisere en vill idè i Nord-Norge: Arctic Race of Norway. 

Mandag 19. november ble en skikkelig festdag - for nordlendinger over hele verden. Men allerede nå er jobben med å utvikle søknaden ytterligere i gang. Det er meget tøffe konkurrenter som også ønsker VM i alpint. Derfor skal den allerede gode søknaden nå bli enda litt bedre. For vi kan garantere at Narvik-søknaden blir noe helt for seg selv! 

Hva betyr egentlig et VM til Nord-Norge?

Norske Fjell har vært i kontakt med både Alpina VM i Åre 2019 og Innovasjon Norge for å høre litt om både dimensjonene og om ringvirkningene.

I Åre planlegger man nå etter: 

  • 11 konkurranser med medaljeutdeling.
  • Over 600 deltagere fra 65 nasjoner.
  • 120 000 besøkere 
  • 700 millioner TV-seere.
  • 600 TV-timer kringkastes.
  • 1 300 mediarepresentanter fra hele verden.

Innovasjon Norge mener mesterskapet vil få ringvirkning langt utover både Narvik og Nord-Norges grenser: 

- I dag er åtte prosent av skituristene som kommer til Norge, fra land i Europa og utenfor Norden. Med et alpin-VM vil vi sannsynligvis se et oppsving i interessen for ikke bare Narvik og Nord-Norge, men hele Norge som alpindestinasjon. Det er dessuten svært positivt for Norge at vi framover er vertskap for større, internasjonale hendelser i denne skalaen, siden det gir verdiskaping langt utover reiselivets grenser, sier Innovasjon Norges reiselivsdirektør Bente Holm.

Landsselskapet Norske Fjell SA gratulerer Narvik med utnevnelse til søkerkandidat til et norsk Alpin-VM.

Et alpin-VM gir en enestående eksponering av Norge som alpint reisemål nasjonalt og internasjonalt. Kombinert med en offensiv satsing på internasjonale marked vil denne eksponeringen gi et skikkelig løft for det norske alpinproduktet, også i årene i forkant av arrangementet. Narvik og Nord-Norge byr på spektakulære bilder som vil skape helt unik oppmerksomhet gjennom media verdt mange millioner.

Første hinder er passert

Første hinder er passert og de neste årene kan vi bruke på å forbedre en VM-søknad verden aldri har sett maken til. 

Et VM med fjell og fjord som kulisser. Et VM med målgang midt i en by. 

Vi takker alle dere som har hjulpet oss. Det har vært helt fantastisk å jobbe med et prosjekt hvor det har blåst en heftig medvind fra nord i seilene hele veien. 

Takk til næringsliv. Takk til politikere. Og takk til hver og en av dere som støtter en VM til Nord-Norge i 2027.

Neste milepæl skal nås i 2020 - når vi arrangerer Junior-VM i Narvikfjellet. Så skal vi levere en fantastisk søknad i 2022 - og forhåpentligvis tidenes beste Alpin-VM i 2027.

VM - Nå skal du hjem til nord!

Jan-Arne Pettersen
Foto: Jan-Arne Pettersen
Jan-Arne Pettersen
Foto: Jan-Arne Pettersen

NM

Jan-Arne Pettersen
Foto: Jan-Arne Pettersen